Monday, March 12, 2007

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΣΕ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ,ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ, ΚΟΡΩΠΙ,ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙ!

Τις τελευταίες εξελίξεις και τις προοπτικές των λατομείων αδρανών υλικών στην Ανατολική Αττική εξέτασε σε συνεδρίασή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής.
Στην εισήγησή του ο Νομάρχης Λ. Κουρής αναφέρθηκε αρχικά στην αδυναμία μέχρι σήμερα της Πολιτείας να διαμορφώσει ένα ενιαίο και λειτουργικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν τα λατομεία και την προώθηση της αποκατάστασής τους, που είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί με ταχείς ρυθμούς. Έτσι μέχρι σήμερα, τόνισε ο Λ. Κουρής, δεν έχει διαμορφωθεί ένα ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο με αποτέλεσμα την πολυδιάσπαση των φορέων επίβλεψης και αστυνόμευσής τους.
«Οι συνεχείς παραστάσεις, γραπτές και προφορικές, της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης», επεσήμανε ο Νομάρχης Λ. Κουρής, «προς τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων, και της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης για να υπάρξουν επιτέλους αποφάσεις με ουσιαστική συμμετοχή των εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών που υφίστανται τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις, δεν είχαν μέχρι σήμερα αποτέλεσμα.»
Στη συνέχεια ο Νομάρχης Λ. Κουρής έκανε αναλυτική ενημέρωση για τους λατομικούς χώρους που λειτουργούν (Μαρκόπουλο, Κορωπί, Πολυδένδρι, Γραμματικό) και ενημέρωσε το Νομαρχιακό Συμβούλιο για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας, όσον αφορά την λειτουργία των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων των λατομείων, που αποτελεί την μοναδική αρμοδιότητα της Νομαρχίας, αφού η εξόρυξη και η εναπόθεση μπάζων αποτελούν, με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία, αρμοδιότητα άλλων υπηρεσιών (Υπουργείο Ανάπτυξης, ΥΠΕΧΩΔΕ, Περιφέρεια Αττικής).

Συγκεκριμένα:
· Για τα δύο λατομεία του Μαρκόπουλου απεφασίσθη η διακοπή λειτουργίας των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και καθορίσθηκε ως ημερομηνία σφράγισης η 22/2/07, η οποία όμως, λόγω προσφυγής κατά της απόφασης της Νομαρχίας στην Περιφέρεια Αττικής, ανεστάλη για 30 ημέρες και προσδιορίστηκε εκ νέου για τις 26 Μαρτίου.
· Για το λατομείο «Κυριακού» στο Κορωπί καθορίστηκε ως ημερομηνία σφράγισης η 28/2/07, η οποία ανεστάλη, μετά από προσφυγή της εταιρίας, από το Συμβούλιο της Επικρατείας για 2 μήνες.
· Για το λατομείο Πολυδενδρίου απεφασίσθη η διακοπή λειτουργίας και καθορίσθηκε ως ημερομηνία σφράγισης η 1/3/07, η οποία όμως, λόγω προσφυγής κατά της απόφασης της Νομαρχίας στην Περιφέρεια Αττικής, ανεστάλη για 30 ημέρες και προσδιορίστηκε εκ νέου για τις 2 Απριλίου.
· Στο λατομείο Γραμματικού έχουν σφραγισθεί με απόφαση της Νομαρχίας οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και το λατομείο λειτουργεί με άδεια από την Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος.

Στη συνέχεια έλαβαν τον λόγο ο βουλευτής Αθ. Λεβέντης, ο Δήμαρχος Κορωπίου Θ. Αθανασόπουλος, ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Φ. Μαγουλάς, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πολυδενδρίου Αθ. Σαρκίρης, οι επικεφαλής των νομαρχιακών συνδυασμών Αθ. Μπαλής, Ν. Στεφανίδης, Ι. Στεργίου και Μ. Βορίδης, πολλοί νομαρχιακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των εταιριών καθώς και των εργαζομένων σε αυτές.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής απεφάσισε:
· Να στηρίξει τις μέχρι τώρα ενέργειες των υπηρεσιών της Νομαρχίας.
· Να ζητήσει, με νομική ρύθμιση, την ουσιαστική και ενεργό συμμετοχή της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των μελετών αποκατάστασης των λατομείων της Ανατολικής Αττικής.
· Να απαιτήσει ώστε τα έργα αποκατάστασης των λατομείων να γίνονται με ειδικές προδιαγραφές ανά περιοχή, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα αποπεράτωσης και πρόβλεψη ποινικών ρητρών σε περίπτωση μη έγκυρης και έντεχνης εκτέλεσής τους.
· Η Πολιτεία, σε συνεργασία με την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, να λάβει άμεσα ειδικά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων απασχόλησης στηρίζοντας τους εργαζομένους και το εισόδημά τους.

No comments: