Tuesday, May 15, 2007

Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ!


Την Τετάρτη 9 Μαΐου στο Κέντρο Προβολής Μαραθωνίου δρόμου πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκδήλωση με θέμα τον εορτασμό της ημέρας της Ευρώπης. Την οργάνωση της εκδήλωσης είχαν ο Δήμος Μαραθώνος και η μη κυβερνητική Ελληνική οργάνωση «Ευρωπαϊκή έκφραση». Για τη σημασία της Ευρωπαϊκής ενότητας, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του Έλληνα Ευρωπαίου πολίτη μίλησε με πολύ γλαφυρό αλλά και παραστατικό τρόπο ο Δρ. Νικ. Γιαννής (καθηγητής Ευρωπαϊκής Ιστορίας και Πολιτισμού).
Στη συνέχεια ο γνωστός καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Χαρ. Παπασωτηρίου ανέλυσε την σημασία της μάχης του Μαραθώνα για την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικότερα.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος Μαραθώνος κ. Σπύρος Ζαγάρης είπε :
«Η Ευρώπη ως ήπειρος αλλά και ως πολιτισμική οντότητα, εμφανίζει, παρά την ποικιλία των κρατών, των λαών, των γλωσσών και των ιδιαίτερων εθνικών παραδόσεων κάθε χώρας, ορισμένα κοινά γνωρίσματα και μια κοινή ιστορική διαδρομή, άλλοτε ειρηνική και άλλοτε συγκρουσιακή.
Κοινά στοιχεία είναι ιδίως οι «αξίες»,
που τα ευρωπαϊκά έθνη κληρονόμησαν από τον αρχαιοελληνικό και το ρωμαϊκό πολιτισμό,
τις οποίες, με τη σειρά τους ανέδειξαν από τον ύστερο Μεσαίωνα και ιδίως από την Αναγέννηση έως τις μέρες μας.
Δυστυχώς αναρίθμητοι πόλεμοι ανταγωνιστικοί, καταστροφικοί, συχνά αδελφοκτόνοι, δίχασαν τους Ευρωπαϊκούς λαούς….
Ανήκουν κι αυτοί στο κοινό μας παρελθόν.
Αυτό ενέπνευσε, ιδίως από το τέλος του 18ου αιώνα και με περισσότερη έμφαση, κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα, σε ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες την πεποίθηση, ότι το μέλλον της ηπείρου μας, μπορούσε να είναι εφεξής ειρηνικό,
στηριζόμενο πάνω στη συνεργασία μεταξύ των κρατών της Ευρώπης
στο πλαίσιο μιας υπερεθνικής – ομοσπονδιακής οργάνωσης.
Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτός από την δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου οικονομικών συναλλαγών στοχεύει στην θεσμική και οργανική προσέγγιση των λαών και των κρατών της Ευρώπης σε όλους τους τομείς.
Χαιρετίζω λοιπόν την ημέρα της Ευρώπης από τον ιστορικό Μαραθώνα που περηφανευόμαστε ότι αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο της ανεξαρτησίας της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, την ιστορική στιγμή του 490 π.Χ.»
Στην συνέχεια ο Δήμαρχος κάλεσε τον εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Λεων. Αντωνακόπουλο, να χαιρετίσει την εκδήλωση και του επέδωσε επιστολή προς το Ευρ. Κοινοβούλιο, ζητώντας του να συστρατευθεί στην διεκδίκηση του δικαίου αιτήματος του Μαραθώνα, να αναγνωρισθεί ο Τύμβος ως ιστορικό μνημείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

No comments: