Wednesday, May 23, 2007

ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑ ΚΤΕΛ ΤΟΥ Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ




Το ΚΤΕΛ Νομού Αττικής, με διάφορες νομικές μορφές καλύπτει το συγκοινωνιακό έργο του Νομού Αττικής ήδη από τη δεκαετία του 1920. Η χρονολογία που σηματοδότησε ωστόσο την ιστορία του ήταν το 1952, όταν και δημιουργήθηκε το «Κοινό Ταμείο Εισπράξεως Λεωφορείων», ενώ από το 1955 και μέχρι και σήμερα αποτελεί τον αποκλειστικό συγκοινωνιακό φορέα στην περιφέρεια του Νομού.
Ο οχηματικός στόλος του ΚΤΕΛ είναι 140 ιδιόκτητα λεωφορεία τελευταίας τεχνολογίας (2004), ενώ το ανθρώπινο δυναμικό του είναι 500 άτομα. Η εταιρεία, η οποία από το 2003 μετατράπηκε σε Α.Ε., διαθέτει όλα τα στοιχεία μιας υγιούς κι ανταγωνιστικής Ανώνυμης Εταιρείας. Τα μέσα αλλά και η μακρόχρονη εμπειρία της, επιτρέπουν στην εταιρεία να είναι ανοικτή σε κάθε συνεργασία. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η συνεργασία με το «ΑΘΗΝΑ 2004», η συνεργασία με τη Νομαρχία για την εκτέλεση σχολικών δρομολογίων, η στρατηγική συνεργασία με τον ΟΑΣΑ και τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο.
Τα κεντρικά γραφεία της ΚΤΕΛ Ν. Αττικής Α.Ε. βρίσκονται στο Πεδίον του Άρεως, όπως και τα σταθμαρχεία Λαυρίου, Ραφήνας, Ωρωπού, Θεσσαλονίκης, Αλβανίας, ενώ από το Θησείο γίνονται οι αναχωρήσεις των λεωφορείων προς Μέγαρα, Βίλια, Ερυθρές.
Σήμερα, η εταιρεία δεν παρακολουθεί αμέτοχη τις τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά ούτε και τις συνεχώς αναπτυσσόμενες ανάγκες του επιβατικού κοινού. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε διαδικασία εκσυγχρονισμού τόσο σε επίπεδο τεχνολογίας (συστήματα εντοπισμού οχημάτων), όσο και σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών (μηνιαίες κάρτες απεριορίστων μετακινήσεων, ερωτηματολόγια προς επιβατικό κοινό).
Με το νόμο 2963/2001 παρέχονται στην A.E. νέες δυνατότητες και δραστηριότητες που συμβάλλουν στην βελτίωση της παροχής υπηρεσιών προς τον κάθε πολίτη του Νομού. Η ΚΤΕΛ Ν. Αττικής Α.Ε. γίνεται ακόμη πιο ανταγωνιστική και βρίσκει το νέο της προφίλ.
Από τη φετινή χρονιά υλοποιεί το «ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ 2007-2013», το οποίο κινείται σε τρεις άξονες:
1) Το ρόλο του Νομού ως Μητροπολιτικό Κέντρο στον νοτιοανατολικό Ευρωπαϊκό χώρο.
2) Τη συνεργασία με Δήμους και Κοινότητες για την ανάπτυξη διατοπικής συγκοινωνίας.
3) Τη συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αειφόρο ανάπτυξη (μεθόδευση προγραμμάτων που σχετίζονται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας).
Με τη δυνατότητα που της δίνει ο ν.2963/2001, η Α.Ε. ιδρύει τουριστικά γραφεία, αναπτύσσει συνεργασία με ναυτιλιακές και αεροπορικές εταιρείες, εκπονεί μελέτες σχετικές με το μεταφορικό της έργο, μπαίνει στο χώρο της διαφημιστικής εκμετάλλευσης (στέγαστρα, λεωφορεία), συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού (μεταφορά ποδηλατών) και του πολιτισμού, συνάπτει συμβάσεις με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) για την πραγματοποίηση ενδοδημοτικής και διαδημοτικής συγκοινωνίας.
Η ΚΤΕΛ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε. δεσμεύεται προς το επιβατικό κοινό πως η διαδικασία εκσυγχρονισμού και βελτίωσης των υπηρεσιών της θα συνεχιστεί, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των πολιτών, σε κάθε σημείο του Νομού.

No comments: