Wednesday, May 23, 2007

ΕΚΘΕΣΗ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ







“Η Ομορφιά είναι ζωή,
η Μουσική είναι η ομορφιά της ζωής.
Στην άμουση Παλλήνη μπορεί να συμβούν Θαύματα!”



Το παραπάνω σχόλιο, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά που διατυπώθηκαν στο Βιβλίο Επισκεπτών της Έκθεσης Αφιερώματος που διοργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Παλλήνης για τη μεγάλη Ελληνίδα, Μαρία Κάλλας. Και αποτυπώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τα υπέροχα συναισθήματα που βίωσαν οι Παλληνιώτες τόσο την ημέρα των εγκαινίων όσο και κατά τη διάρκεια της τριήμερης έκθεσης.
Κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και ελπιδοφόρο για την συνέχιση παρόμοιων υψηλής ποιότητας και αισθητικής, εκδηλώσεων.
Πρωτόγνωρη όμως ήταν και η παρουσία των Παλληνιωτών εκείνες της ημέρες. Το απόγευμα των εγκαινίων, η αίθουσα που πραγματοποιούνταν η εκδήλωση, στο Κέντρο Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, γέμισε ασφυκτικά, με πολλούς δημότες να μένουν όρθιοι. Την ίδια στιγμή είχε πλημμυρίσει και ο προαύλιος χώρος όπου οι δημότες είχαν την δυνατότητα από μια μεγάλη οθόνη να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα μέσα στην αίθουσα, τις ομιλίες, καθώς και την υπέροχη συναυλία που ακολούθησε.
Με αυτήν την Έκθεση, ο Δήμος Παλλήνης και το ΠΠΚΔΠ έφεραν στο προσκήνιο τρία αξιοσημείωτα θέματα προς συζήτηση.
Πρώτον, ότι η Μαρία Κάλλας ήταν μια μεγάλη Ελληνίδα καλλιτέχνιδα. Τη στιγμή μάλιστα που ήδη στην Ιταλία οικειοποιούνται την μεγάλη σοπράνο και την μεγάλη της καριέρα.
Δεύτερον, ότι αποτέλεσε μια ανεπανάληπτη και πολύπλευρη μουσική ιδιοφυία του προηγούμενου αιώνα.
Τρίτον -και εξίσου σημαντικό- την ανάγκη για ίδρυση Μουσείου Μαρίας Κάλλας στην Ελλάδα.
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η γνωστή σοπράνο, Κική Μορφωνιού, φίλη της Μαρίας Κάλλας, η οποία μίλησε για την προσωπικότητα της μεγάλης Ελληνίδας και το αστείρευτο ταλέντο της. Ομιλητής ήταν επίσης ο κ. Φώτης Παπαθανασίου, Αντιπρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που προσπάθησε να προσεγγίσει την πολύπλευρη μουσική περσόνα της Μαρίας Κάλλας.
Τέλος ο κ. Δημήτρης Πυρομάλλης, λάτρης της Μαρίας Κάλλας και συλλέκτης πολύτιμων αντικειμένων που την αφορούν, αλλά και «πρωτομάστορας» της εκπληκτικής έκθεσης που διοργανώθηκε, μίλησε για το πώς ξεκίνησε η Μαρία Κάλλας και πώς έφτασε να είναι η Μουσική Ιδιοφυία του περασμένου αιώνα.
Στη συνέχεια η αισθαντική ερμηνεία της ηθοποιού Αθηνάς Κοντογιάννη, σε ποίημα του Πιερ Πάολο Παζολίνι, αφιερωμένου στην Μαρία Κάλλας, έδωσε μια άλλη διάσταση στην εκδήλωση.
Ακολούθησε το δεύτερο μέρος του προγράμματος, η Συναυλία με τίτλο «Ωδή στην Μαρία Κάλλας», όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, τη σοπράνο Sonia Milenkovits, να ερμηνεύει άριες που ταυτίστηκαν με την Μαρία Κάλλας. Επίσης παρουσιάστηκαν έργα του μουσικού Θεόδωρου Χαρίδη αφιερωμένα στην Μεγάλη Ελληνίδα .
Στην αρχή της εκδήλωσης η πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κα Καίτη Γκόνου-Πετράκη, που αποτέλεσε την «ψυχή» της εκδήλωσης, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Παλλήνης κ. Σπύρος Κωνσταντάς επιβεβαίωσε με τον σύντομο χαιρετισμό του ότι ο Πολιτισμός στην Παλλήνη αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, με τη διοργάνωση από τη Δημοτική Αρχή και το Πνευματικό Κέντρο ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου. Κάτι που είναι ήδη ορατό στην Παλλήνη στους λίγους μήνες που έχει αναλάβει η Δημοτική αρχή του Σπύρου Κωνσταντά. Μάλιστα ο Δήμαρχος Παλλήνης βράβευσε τον κ. Δημήτρη Πυρομάλλη, αναγνωρίζοντας την προσφορά του.

Οι μαθητές της πόλης γνωρίζουν την CASTA DIVA
Μέσα από την εκπληκτική προσωπική συλλογή του Παλληνιώτη, Δημήτρη Πυρομάλλη, οι Παλληνιώτες και οι πολίτες της Ανατολικής Αττικής, το κυριότερο όμως οι νέοι άνθρωποι, και οι μαθητές, τις τρεις μέρες που διήρκεσε η έκθεση, είχαν τη μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουν δίσκους που έχουν κυκλοφορήσει σε όλο τον κόσμο, συναυλίες που δεν έχουν βγει ποτέ στο εμπόριο, ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες και πορτρέτα της που αποτυπώνουν την παρουσία της στη σκηνή, αλλά και στιγμές της καθημερινότητάς της. Επίσης συλλεκτικά κομμάτια, βιβλία, περιοδικά της εποχής και αποκόμματα εφημερίδων για τη σχέση της με τον Αριστοτέλη Ωνάση, χειρόγραφα σημειώματα, προσωπικά αντικείμενα…
Όσα δηλαδή αναδεικνύουν τις πτυχές της προσωπικότητας της Μεγάλης Ελληνίδας.
Έτσι πέρα από τους δημότες, την έκθεση παρακολούθησαν και πολλά σχολεία της Παλλήνης. Εκεί οι διοργανωτές ένιωσαν συγκίνηση και χαρά βλέποντας μικρά παιδιά να ξεναγούνται στο χώρο από τον συλλέκτη Δημήτρη Πυρομάλλη υπό τους ήχους της ανυπέρβλητης φωνής της Μαρίας Κάλλας. Οι εικόνες που βίωσαν οι διοργανωτές ήταν η καλύτερη ανταμοιβή για τις επίπονες προσπάθειές τους προκειμένου να παρουσιάσουν ένα ιδιαίτερης αισθητικής αποτέλεσμα. Και πράγματι το κατάφεραν με τον ωραιότερο τρόπο.

No comments: