Tuesday, May 15, 2007

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΡΑΦΗΝΑΣ, ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ ΚΑΙ ΜΑΡΑΘΩΝΑ!




Σε μία οργανωμένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Μαΐου, επίδειξη κινητής μονάδας κλαδοθρυμματισμού-λειοτεμαχισμού, στο Δήμο Ραφήνας. Παρόντες στην επίδειξη ήταν οι Δήμαρχοι Γέρακα κ. Ζούτσος, Νέας Μάκρης κ. Λουίζος και Ραφήνας κ. Κεχαγιόγλου, οι Αντιδήμαρχοι Γέρακα κ. Αβαρκιώτης και Μαραθώνα κ. Μπαϊρακτάρης, καθώς και εκπρόσωποι άλλων όμορων Ο.Τ.Α. Η εν λόγω μονάδα αποτελεί προϊόν διαδημοτικής σύμπραξης των Δήμων Μαραθώνα, Νέας Μάκρης και Ραφήνας και η αγορά της θα χρηματοδοτηθεί από το 8% της κατανομής του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ». Μετά από σχετική προμελέτη η οποία κατέδειξε, μεταξύ άλλων, το μεγάλο κόστος που θα επιβάρυνε τον κάθε Δήμο μεμονωμένα (από πλευράς μηχανημάτων, καυσίμων, ανθρωπίνου δυναμικού), η Μαραθώνιος Αναπτυξιακή διαδημοτική εταιρεία ανέλαβε, με εξουσιοδότηση των Ο.Τ.Α. μετόχων της, την κατάρτιση και υποβολή του τεχνικού δελτίου προένταξης και ένταξης στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΘΗΣΕΑΣ». Το έργο βρίσκεται ήδη στο στάδιο οριστικής ένταξης και αμέσως μετά, αναμένεται να προχωρήσει η προκήρυξη των σχετικών υποέργων από το Δήμο Ραφήνας.
Η πρωτοβουλία αυτή των τριών Δήμων, συμβάλλει στον καθαρισμό των δημοτικών εκτάσεων πρασίνου της Ανατολικής Αττικής, καθώς και στην περισυλλογή των κηπευτικών και κλαδευτικών υπολειμμάτων, οι σωροί των οποίων συχνά «κοσμούν» τις δημοτικές εκτάσεις πρασίνου. Η παραχθείσα φυτική βιομάζα θα μπορεί να αξιοποιηθεί είτε με κατευθείαν διάθεσή της (ως λίπασμα ή για την παραγωγή ενέργειας), είτε με κατάλληλη επεξεργασία για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικών, καυσίμων (μπρικέτες, πελλέτες) και ειδικών προϊόντων (καλλυντικά, φάρμακα, κ.ά.). Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο πιθανολογείται να αναλάβει η μονάδα και το λειοτεμαχισμό ογκωδών απορριμμάτων, όπως είναι οι άχρηστες οικοσκευές, στρώματα, ντουλάπες, καναπέδες κ.ο.κ.
Αποτελεί προγραμματική δέσμευση της Μαραθωνίου Αναπτυξιακής, η μονάδα να επεκταθεί και στους άλλους Δήμους της, εφόσον το επιθυμούν (συνολικά υπολογίζεται ότι καλύπτουν έκταση διοικητικών ορίων 260.000 στρεμμάτων της Ανατολικής Αττικής, το 34% των οποίων χαρακτηρίζονται καλλιεργούμενες και αγραναπαυόμενες εκτάσεις, το 32% δάση και το 15% βοσκότοποι).

1 comment:

Λίτσα Καραμπίνη said...

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Για τους φίλους που θα έρθουν στη Ραφήνα, να απολαύσουν την αύρα της θάλασσας και τη δροσιά του πάρκου του Κολυμβητηρίου
το Πολιτιστικό Κέντρου του δήμου Ραφήνας
και ο Βαγγέλης Μαυρουδής, ιατρός και λογοτέχνης,
θα παρουσιάσουν το καινούριο μου βιβλίο με τίτλο
"Αυτό που δεν είμαι εγώ"
την Τετάρτη 29 Ιουλίου
και ώρα 20.30
Το πάρκο του Κολυμβητηρίου βρίσκεται λίγο έξω από τη Ραφήνα, στο δρόμο προς τη Λούτσα, αριστερά, στη θάλασσα δίπλα. Εκτός απ΄ τη πισίνα έχει ένα γραφικό καφέ, παιδική χαρά και απίστευτη δροσιά κάτω απ΄ τα πανύψηλα δέντρα.
Για τους φίλους που θέλουν να με ακούσουν να διαβάζω αποσπάσματα από το βιβλίο μου θα είμαι εκεί, στο Κολυμβητήριο της Ραφήνας, για να έχω τη χαρά να τα πούμε από κοντά.
Με την αγάπη μου
Λίτσα Καραμπίνη