Tuesday, February 27, 2007

EΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΧΥΤΑ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ !

Εμείς που συγκεντρωθήκαμε στο Πνευματικό Κέντρο «Βασίλης Ρώτας» σήμερα την 11η Φεβρουαρίου 2007, πολίτες και εκπρόσωποι φορέων της Νέας Μάκρης, αφού ακούσαμε εισηγητές και ομιλητές σχετικό με την δημιουργία και λειτουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, καθώς και για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή για την περιοχή μας, αποφασίσαμε τα παρακάτω:
1. Εκφράζουμε την αντίθεση μας στη δημιουργία ΧΥΤΑ στην Ανατολική Αττική και ιδιαίτερα στην περιοχή του Γραμματικού.
2. 0 συγκεκριμένος τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) είναι ξεπερασμένος και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ρύπανσης στο φυσικό περιβάλλον. Στις σύγχρονες κοινωνίες, η διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να στηρίζεται σε εθνικό σχεδιασμό (μελέτη Οικονομόπουλου), ο οποίος Θα λαμβάνει υπόψη του και τη γνώμη των τοπικών κοινωνιών (οδηγία ΕΕ 23/2003). Το 2008 αποτελεί το τελικό χρονικό όριο για τη δημιουργία ΧΥΤΑ όπως έχει ήδη αποφασίσει η ΕΕ. Ποιοι είναι λοιπόν οι λόγοι που οδηγούν σε μια λύση επισφαλή για το περιβάλλον της Αττικής και με μικρό χρόνο ζωής;
3. Θεωρούμε ότι το πρόβλημα ΧΥΤΑ στη περιοχή του Γραμματικού είναι και δικό μας γιατί:
Η πόλη μας θα γίνει πέρασμα απορριμματοφόρων όλων των Δήμων που θα εξυπηρετεί η νέα χωματερή, με συνέπεια να δημιουργηθεί ρύπανση από τις οσμές, τα καυσαέρια, τα μικροσωματίδια και το θόρυβο.
Τα στραγγίσματα των απορριμμάτων που θα διασπείρονται στο νότιο Ευβοϊκό, θα επιβαρύνουν τη μοναδική καθαρή θάλασσα της Αττικής με επικίνδυνους ρύπους.
- Οι επικρατούντες βορειοανατολικοί άνεμοι θα επηρεάζουν αρνητικά την περιοχή μας, φέρνοντας οσμές και επικίνδυνα αέρια.
- Η διαφυγή μεθανίου από το ΧΥΤΑ όχι μόνο θα συμβάλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά Θα αποτελεί και απειλή πυρκαγιάς για τις γύρω περιοχές.
Θα υποβαθμισθεί η περιοχή μας, που τη χαίρονται εκατομμύρια παραθεριστές και επισκέπτες για την καθαρή της θάλασσα, το πράσινο, την αρμονία του τοπίου της και τους αρχαιολογικούς της χώρους.

4. Συγκροτούμε ανοιχτή επιτροπή αγώνα αποτελούμενη από δημοτικούς συμβούλους, εκπροσώπους μαζικών φορέων και πολίτες της πόλης μας, με σκοπό την αποτελεσματική κινητοποίηση των πολιτών ενάντια στο ΧΥΤΑ και καλούμε όλους τους πολίτες της Νέας Μάκρης, τα Κόμματα, το Δημοτικό Συμβούλιο, τους Μαζικούς Φορείς στον αγώνα για την αποτροπή της απειλούμενης υποβάθμισης της περιοχής μας.
5.Τασσόμαστε υπέρ της λύσης που πρότεινε το Πολυτεχνείο Κρήτης και συμπαρατασσόμαστε με τους κατοίκους του Γραμματικού και της Κερατέας, απαιτώντας από την Πολιτεία λύση σύγχρονη και εφικτή που θα προστατεύει την υγεία των πολιτών και θα σέβεται το περιβάλλον.

No comments: